top of page

FÄ°Ä°LÄ° HÄ°ZMET ZAMMI

WhatsApp Image 2020-06-12 at 12.44.46.jp

 Åžube BaÅŸkanımız Devrim Mol, ÅŸube yönetim kurulu üyeleriyle birlikte ÅŸube binasında  düzenlediÄŸi basın toplantısında konuÅŸtu.

 

Devrim Mol; salgın döneminde yüksek risk altında kamuda veya özel sektörde çalışmasına bakılmaksızın her çalıştıkları günü 2 gün sayılarak, 13 Mart 2020 tarihinden itibaren geçen fiili çalışmalarının karşılığı olarak hak ettikleri maaÅŸlarına bu süre karşılığına denk gelen kısmına tazminat ödemesi yapılmasına iliÅŸkin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ve 4857 Sayılı Ä°ÅŸ Kanununda gerekli kanuni düzenleme yapılmasını ve tazminat ödenmesini talep etti.

 

Devrim Mol “Fiili hizmet süresi zammı ve iÅŸ riski tazminatına iliÅŸkin taleplerimizle ilgili yasa tasarısı sendikamız tarafından hazırlanmış olup TBMM ye yasa teklifi olarak verilmesi ile ilgili gerekli giriÅŸimi yaptığımızı siz deÄŸerli basın emekçileri aracılığı ile kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.

 

                                                                                                                                 15.06.2020

BASINA VE KAMUOYUNA

DeÄŸerli basın emekçileri, deÄŸerli mücadele arkadaÅŸlarım;

 

OlaÄŸanüstü bir süreçten geçiyoruz. Yeni yılla birlikte dünya genelinde hızla yayılan Covid-19 virüsünün mart ayında Türkiye’de de görülmesi ile baÅŸlayan süreç devam ediyor. Her gün akÅŸam saatlerinde maarif takvimi yaprağına benzer bir görsele bakarak salgınla ilgili geliÅŸmeleri kaygıyla izlemeye devam ediyoruz. Dünya SaÄŸlık Örgütü, Avrupa’da kümülatif vaka sayısında en fazla artış kaydedilen beÅŸ ülke arasında Türkiye’nin de bulunduÄŸunu belirtirken; aynı gün siyasi iktidar 1 Haziran itibariyle iÅŸleyecek olan normalleÅŸme takvimini açıklamıştır. Açıklanan vaka ve ölüm sayıları ve bilimsel çalışmalar salgının bittiÄŸine yönelik herhangi bir bulgu ortaya koymamakla beraber zorla baÅŸlatılan normalleÅŸme sürecinden itibaren vaka sayılarının tekrar artmaya baÅŸlamış, 2000 bandına yaklaÅŸmıştır. Turizm kenti Antalya'da vaka artış hızı daha da yükselmiÅŸtir.  Buna karşın siyasi iktidar ekonomik kaygılarla, birçok kısıtlamayı kaldırmıştır.  Tedbirlerin gevÅŸetilmesi sonucunda ortaya çıkacak olumsuz tablonun bedelinin “insan yaÅŸamı” olduÄŸu unutulmamalıdır.

 

Salgının ülkemizde görülmesinden bu yana kamu hizmetleri baÄŸlamında salgınla mücadele için saÄŸlık emekçilerinin hayatlarını ortaya koyarak verdikleri olaÄŸan üstü çaba tüm yurttaÅŸlarımız tarafından takdir edilirken, PTT, Yerel yönetim, SGK , Ä°ÅžKUR, Nüfus ve Maliye emekçileri baÅŸta olmak üzere zor ÅŸartlarda salgına raÄŸmen kamu emekçileri canla baÅŸla çalışmaya devam etmektedirler. Bu süreçte gerek kamu gerekse özel sektörde çalışan binlerce emekçi hayatını kaybetmiÅŸtir.

 

DeÄŸerli Basın Emekçileri,

Ülkemizde gerek yürürlükte olan gerekse mülga olmuÅŸ sosyal güvenlik yasalarında iÅŸin risk ve zorluk derecesine göre Fiili Hizmet Süresi Zammı uygulanmaktadır. Fiili Hizmet Süresi Zammının amacı, normal çalışma ÅŸartlarına göre daha zor ÅŸartlarda ve riski daha yüksek iÅŸlerde çalışanlara, iÅŸin zorluk ve risk derecesine göre yıllık olarak verilen ilave çalışma süresidir. GeçtiÄŸimiz ÅŸu süreçte korona virüsün salgın ve bulaşıcılığı devam etmekte iken, yeni bir durum daha ortaya çıkmıştır ki oda mevcut yasalarımız, covit 19 benzeri insan yaÅŸamını tehlikeye atan, bugün ve yarın sonuçlarının ne olacağı belli olmayan doÄŸal veya doÄŸal olmayan durumlar dahil tüm toplumu ilgilendiren bu risklere raÄŸmen çalışmak zorunda bırakılan iÅŸçi ve memur emekçilerin aldıkları riski tazmin etmemektedir.

 

Bundan dolayı iÅŸyerlerinde çalışmak zorunda olanların, yaptıkları hizmeti yerine getirirken yüksek risk altında çalıştıkları sürelerde hem yaÅŸam süresi açısından, hemde bunun ekonomik tazmini açısından yasal bir düzenleme ÅŸart olmuÅŸtur.

 

Kamu çalışanlarının tabi olduÄŸu, 5434 sayılı Emekli Sandığı kanunu hükümleri çerçevesinde yüksek riskli olan bu tür çalışmalar geçmiÅŸten bu yana Fiili Hizmet Süresi Zammı verilmesi gereken çalışmalar olarak deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Yine 5510 sayılı kanunun 40. Maddesinde mülga 5434 sayılı kanunun kimi maddeleri aynı ÅŸekilde insan saÄŸlığını riske atan her türlü çalışma koÅŸulları ayrı ayrı bentlerde Fiili Hizmet Süresi Zammı verilmesine iliÅŸkin hükümler getirmiÅŸtir.

 

DeÄŸerli Basın Emekçileri, 

Ülkemizde ve Dünyada Covit 19 virüsünün belirti ve sonuçları çıktığı andan itibaren, ekonomik kaygılar insan saÄŸlığının ve yaÅŸamının önüne geçmiÅŸ milyonlarca emekçi yüksek risk altında çalıştırılmış ve hayatını kaybetmiÅŸtir.

 

Bu nedenle, zor koÅŸullarda çalışmak zorunda bırakılan, gerek kamuda gerekse özel sektörde fiilen çalışanlara, Covit 19’a iliÅŸkin tedbir ve yasakların ilan edildiÄŸi, çalışma koÅŸullarının hükümet tarafından kamuoyuna duyurulduÄŸu, 13 Mart 2020 tarihinden itibaren, iÅŸyerlerinde fiilen çalıştıkları her gün için ilave olarak bir gün  Fiili Hizmet Süresi Zammı yararlandırılmaların iliÅŸkin, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunun 40. Maddesine bir bent eklenerek bu haktan faydalandırılmaları gerekmektedir.

Ayrıca, yine salgın döneminde yüksek risk altında kamuda veya özel sektörde çalışmasına bakılmaksızın her çalıştıkları günü 2 gün sayılarak, 13 Mart 2020 tarihinden itibaren geçen fiili çalışmalarının karşılığı olarak hak ettikleri maaÅŸlarına bu süre karşılığına denk gelen kısmına tazminat ödemesi yapılmasına iliÅŸkin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ve 4857 Sayılı Ä°ÅŸ Kanununda gerekli kanuni düzenleme yapılmalı, bu tazminat ödenmelidir.

 

DeÄŸerli Basın Emekçileri,

Fiili hizmet süresi zammı ve iÅŸ riski tazminatına iliÅŸkin taleplerimizle ilgili yasa tasarısı sendikamız tarafından hazırlanmış olup TBMM ye yasa teklifi olarak verilmesi ile ilgili gerekli giriÅŸimi yaptığımızı siz deÄŸerli basın emekçileri aracılığı ile kamuoyuyla paylaşıyoruz.

 

YaÅŸasın örgütlü mücadelemiz, yaÅŸasın BES, yaÅŸasın KESK.

                                                                                    Devrim MOL

Büro Emekçileri Sendikası

Antalya Şubesi Başkanı

bottom of page