top of page

Eşitlik ve Adalet İstiyoruz

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanan Maliye Bakanlığı Bütçesine ilişkin taleplerini dile getirmek isteyen Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi üyeleri Antalya Defterdarlığı önünde  basın açıklaması yaptı.
 

Grup adına basın açıklamasını yapan BES Antalya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Devrim MOL UYSAL    “Maliye Bakanlığı Kendi Emekçilerine Karşı da Adaletsizdir .Maliye Bakanlığı özelikle 2005 yılında kurulan Gelir İdaresi Başkanlığı sürecinden bu yana maliye emekçilerine ayrımcılığı, eşitsizliği, adaletsizliği dayatmış, maliye emekçilerini itibarsızlaştırmayı iş edinmiş, gelinen noktada maliye emekçilerini bir bütün tasfiye süreci ile karşı karşıya bırakmıştır” dedi.

 

Gün Emeğimize ve Onurumuza Sahip Çıkma Günüdür!

 

Gün emeğimize ve onurumuza sahip çıkma günüdür diyen Devrim MOL UYSAL   maliye emekçilerinin 2015 bütçesinden taleplerini sıraladı:

 

70 bin maliye emekçisinin %80’inden fazlası üniversite mezunudur. Yapılan uzmanlık sınavlarının bir formalite haline geldiğinden hareketle maliye emekçilerinin tamamına uzmanlık kadrosu verilerek emekçiler arasındaki ücret adaletsizliği ortadan kaldırılmalıdır.

 

Maliye emekçileri arasında merkez taşra ayrımına son verilmelidir.

 

Vergi borçlarının yapılandırılması süreci maliye emekçilerine 3 yıl sürecek ilave iş yükü getireceğinden hareketle maliye emekçilerine 3 ayda bir 1 maaş ikramiye verilmelidir.

 

Ek ödemeler emekli aylığına esas kazanca dâhil edilerek emellilik önündeki engel olmaktan çıkartılmalıdır.

 

Kadro ve unvanların görev tanımı yapılmalı, istihdam belirsizliği ortadan kaldırılmalıdır.

 

İl içi ve il dışı rotasyon uygulamalarına son verilmelidir.

 

2015 bütçesi sermayenin, yerli ve yabancı tekellerin ve savaş lobisinin çıkarları doğrultusunda değil, bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetilecek şekilde hazırlanmalı, bunun için sendikalar, emek ve meslek örgütleri bütçe sürecine bulunduğu her alanda müdahil olmalıdır.

 

Kamu emekçilerinin 2014 yılı enflasyon farkı “ek zam” olarak 2015 yılı bütçesi içinde yer almalı, yılın ikinci yarısında ücretleri eriten “artan oranlı vergi dilimi” uygulamasına son verilmelidir.

 

En düşük ücret yoksulluk rakamı olan 3.926,42 TL’ye çıkarılmalı, aynı işi yapanlar arasında ücret adaleti sağlanmalıdır.

 

Açlık sınırının altındaki ücretler vergiden muaf tutulmalı, yoksulluk sınırının altındaki ücretler en düşük vergi diliminden vergilendirilmelidir.

 

2013 ve 2014 yıllarına ilişkin ikramiye, fazla çalışma ücreti, yol ücreti ve kadroya geçişler nedeniyle oluşan ekonomik kayıplar karşılanmalı ve güvence altına alınmalıdır.

 

Performans Sistemi uygulamalarına son verilmeli, başta taşeron çalıştırma olmak üzere güvencesiz çalıştırma yasaklanmalı, 4/B, 4/C, Sözleşmeli, taşeron işçiler kadroya geçirilmeli, işçi sağlığı ve iş güvenliği koşulları oluşturulmalıdır.

İnsanca yaşam ve çalışma koşulları için, grevli toplu sözleşme hakkı önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve özgür bir toplu sözleşme düzeni yaratılmalıdır.

 

Emekçilerin yoksulluğunu arttıran dolaylı vergiler azaltılmalı, kazanca göre vergilendirme yapılmalı, yüksek gelirlilerden belli bir oranda “servet vergisi” alınmalıdır.

 

1 Ekim’de yapılan yüzde 9’luk elektrik ve doğalgaz zammı geri alınmalı, 2015’te temel tüketim ürünlerine herhangi bir zam yapılmamalıdır.

 

Asgari ücret bir işçi ailesinin geçimini sağlayacak şekilde belirlenmeli ve tamamen vergi dışı tutulmalıdır.

 

Her fırsatta patronların vergi, prim ve faiz borçlarını silen hükümet, ağır borç yükü altındaki ücretli emekçilerin borç faizlerini tamamen silmeli, borçlarını ödeme güçlüğü çeken milyonlarca kişiyi mağdur etmeyecek somut tedbirler almalıdır.

 

Kıdem tazminatının fona devri, taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılması, bölgesel asgari ücret ve kiralık işçilik gibi emek karşıtı düzenlemeler asla gündeme getirilmemelidir.

 

Sürekli artan iş cinayetlerini durduracak tedbirler alınmalı, iş yeri denetimleri arttırılmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayanlara ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.

 

Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalı, sigortasız işçi çalıştırmaya asla izin verilmemelidir.  

                                                                                                                                         

 

bottom of page